Ta pyszna, kolorowa sałatka jest dziecinnie prosta w przygotowaniu a smakuje naprawdę wybornie. Możemy sobie ułatwić jej przygotowanie mrożąc wcześniej ugotowane i pokrojone buraki. Wtedy jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilę.
Składniki:
(na 4 porcje)
2 duże buraki
2 łyżki olej
2 łyżki kremu balsamicznego
2 łyżeczki miodu
200g rukoli
pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
sól, czarny pieprz
Karmelizowane buraki z orzechami na rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki szorujemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Buraki możemy ugotować wcześniej, pokroić i zamrozić. Wtedy przygotowanie sałatki będzie znaczniej krótsze.
Na patelni rozgrzewamy olej z balsamico i miodem. Gdy całość się połączy a patelnia rozgrzeje układamy plasterki buraka. Przesmażamy z obu stron. Przestudzamy.
Na talerzach układamy rukolę a na niej wianuszek z karmelizowanych buraków. Całość posypujemy orzechami włoskimi, polewamy powstałym przy karmelizowaniu sosem oraz doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Komentarze