Karmelizowane buraki z orzechami na rukoli

0 (0 ocen)

Ta pyszna, kolorowa sałatka jest dziecinnie prosta w przygotowaniu a smakuje naprawdę wybornie. Możemy sobie ułatwić jej przygotowanie mrożąc wcześniej ugotowane i pokrojone buraki. Wtedy jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilę.

Składniki:

  • (na 4 porcje)
    2 duże buraki
    2 łyżki olej
    2 łyżki kremu balsamicznego
    2 łyżeczki miodu
    200g rukoli
    pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
    sól, czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Karmel

Karmelizowane buraki z orzechami na rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki szorujemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Buraki możemy ugotować wcześniej, pokroić i zamrozić. Wtedy przygotowanie sałatki będzie znaczniej krótsze.
    Na patelni rozgrzewamy olej z balsamico i miodem. Gdy całość się połączy a patelnia rozgrzeje układamy plasterki buraka. Przesmażamy z obu stron. Przestudzamy.
    Na talerzach układamy rukolę a na niej wianuszek z karmelizowanych buraków. Całość posypujemy orzechami włoskimi, polewamy powstałym przy karmelizowaniu sosem oraz doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Orzechy Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować