Karmelizowana brukselka

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Słodka i ostra jednocześnie. Bajecznie pyszna o lekko orzechowym aromacie. Taka jest ta karmelizowana brukselka. To nie tylko świetny dodatek do drugiego dania, ale także idealna, samodzielna przekąska.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g brukselki
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka masła
    3 łyżki ciemnego sosu sojowego
    1 łyżka kremu balsamicznego
    1/2 łyżki miodu
    2 łyżeczki oleju sezamowego
    1 duży ząbek czosnku
    1/2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka płatków chili
    Do podania:
    4 łyżki startego sera grana padano (lub parmezanu)
    1 łyżka jasnego sezamu
    1 łyżka czarnego sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Przekąski

Karmelizowana brukselka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę krótko podgotować (najlepiej na parze) przez 2-3 minuty. Zahartować w zimnej wodzie. Pokroić na połówki. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać brukselkę i podsmażyć na mocnym gazie do zarumienienia. Sos sojowy, krem balsamiczny, przeciśnięty czosnek, miód, olej sezamowy i sok z cytryny wymieszać. Wlać do brukselki i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż brukselka skarmelizuje się i nabierze ciemnobrązowego koloru. Pod koniec smażenia brukselkę posypać płatkami chili. Podawać posypaną sezamem i startym grana padano.

Porady

Brukselkę można także wymieszać z glazurą i upiec w piekarniku (górna grzałka funkcja grill). Brukselkę można podgotować tradycyjnie w wodzie. Warto wtedy dodać do wody łyżeczkę cukru i trochę mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować