REKLAMA

Karmazyn pieczony na kamieniu solnym

wyświetlono: 35 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Karmazyn to ryba o charakterystycznym czerwonym zabarwieniu skóry, mięso natomiast jest białe i delikatne w smaku. Karmazyn jest rybą, którą charakteryzuje niska zawartość tłuszczu i cholesterolu. 100 g karmazyna to tylko 79 kalorii. Ponadto w 100 g mięsa znajduje się wiele cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu:
35% dziennego zapotrzebowania fosforu,
52% dziennego zapotrzebowania selenu,
63% dziennego zapotrzebowania witaminy B12.
W mięsie karmazyna znajduje się również potas, magnez, niacyna oraz wapń.

Istotne również jest to, że mięso karmazyna charakteryzuje się niską akumulacją rtęci co jest istotne przy wyborze ryb morskich.

opublikowany: 21.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 5 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g filetów z karmazyna
    sól himalajska ziołowa
    2 kamienie solne z soli himalajskiej

    pieczone ziemniaki:
    1 kg malutki ziemniaków
    sól morska
    papryka słodka
    papryka ostra
    czosnek granulowany
    szafran
    suszona natka pietruszki
    olej rzepakowy

    sałatka:
    100 g jarmużu
    mała czerwona cebula
    200 g pomidorków koktajlowych
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy
    łyżka soku z cytryny
    3-4 łyżki oleju rydzowego
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ryby:
    Kamienie solne wkładamy do piecyka. Nagrzewamy je w 200°C przez 30 minut. Na kamieniach układamy filety lekko oprószone solą. Pieczemy przez 5 minut.
    Przygotowanie ziemniaków:
    Umyte ziemniaki obgotowuje w osolonym wrzątku przez 15 minut. Ziemniaki kroimy w ósemki. Oprószamy solą i skrapiamy olejem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200°C przez około 25 minut, aż się zrumienią. Upieczone ziemniaczki posypujemy przyprawami.
    Przygotowanie sałatki:
    Jarmuż rwiemy na drobne kawałki. Dodajemy cienko pokrojoną cebulę. Polewamy olejem, sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Jarmuż dokładnie masujemy, aż zmniejszy objętość o połowę i zacznie ładnie błyszczeć od oleju. Do jarmużu dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe.
    Podanie:
    Z piecyka ostrożnie wyjmujemy kamienie. Uwaga będą bardzo gorące. Ja wyjmuje je szczypcami kuchennymi. Kamienie układamy na kratkach lub drewnianych deskach. Obok podajemy ziemniaki i sałatkę.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kasja1986 Kasja1986

Karmazyn w śmietanie

Karmazyn to bardzo smaczna ryba o delikatnym smaku. Dziś przygotowałam ją w aksamitnym sosie śmietanowym.

kategoria: dania z ryb opublikowany: 03.03.2022 | wyświetlono: 1368 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE