REKLAMA
Karmazyn to ryba o charakterystycznym czerwonym zabarwieniu skóry, mięso natomiast jest białe i delikatne w smaku. Karmazyn jest rybą, którą charakteryzuje niska zawartość tłuszczu i cholesterolu. 100 g karmazyna to tylko 79 kalorii. Ponadto w 100 g mięsa znajduje się wiele cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu:
35% dziennego zapotrzebowania fosforu,
52% dziennego zapotrzebowania selenu,
63% dziennego zapotrzebowania witaminy B12.
W mięsie karmazyna znajduje się również potas, magnez, niacyna oraz wapń.
Istotne również jest to, że mięso karmazyna charakteryzuje się niską akumulacją rtęci co jest istotne przy wyborze ryb morskich.
(średnia 5 z 1 głosów)
Porady
Karmazyn to ryba o charakterystycznym czerwonym zabarwieniu skóry, mięso natomiast jest białe i delikatne w smaku. Karmazyn jest rybą, którą charakteryzuje niska zawartość tłuszczu i cholesterolu. 100 g karmazyna to tylko 79 kalorii. Ponadto w 100 g mięsa znajduje się wiele cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu: 35% dziennego zapotrzebowania fosforu, 52% dziennego zapotrzebowania selenu, 63% dziennego zapotrzebowania witaminy B12. W mięsie karmazyna znajduje się również potas, magnez, niacyna oraz wapń. Istotne również jest to, że mięso karmazyna charakteryzuje się niską akumulacją rtęci co jest istotne przy wyborze ryb morskich.
Karmazyn to bardzo smaczna ryba o delikatnym smaku. Dziś przygotowałam ją w aksamitnym sosie śmietanowym.
Ostatnio coraz częściej robimy dania z grilla, niestety elektrycznego, gdyż jest zakaz „dymienia” ale radzimy sobie ;) Rybę sami filetowaliśmy…marynowaliśmy itp…wyszło MEGA
Karmazyn smażony na rumiano . Usuwam z niego większość ości , ale nie filetuję bo pięknie wygląda taki ,,rozpłaszczony " .
Karmazyn to jedna z moich ulubionych ryb morskich. Dziś ją podałam z duszonymi na maśle mini marchewkami, topinamburem oraz groszkiem cukrowym.
Komentarze