Karkówkowe kąski w sosie serowo-śmietanowym

4.99 (168 ocen)

  • 60 min

Pyszne kawałki mięsa skąpane w łagodnym, lecz pełnym smaku i gęstym sosie na bazie sera i śmietany to wspaniały sposób na obiad dla całej rodziny.

  • 60 min

Składniki:

  • -75 dag karkówki bez kości
    -100 g serka topionego z ziołami
    -2 duże cebule (lub 4 mniejsze)
    -2 plastry sera gouda
    -2 ząbki czosnku
    -2 łyżki śmietany 18%
    -1l bulionu drobiowego (może być z kostki)
    -pół pęczka natki pietruszki
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (168 ocen)

Karkówkowe kąski w sosie serowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w dość grubą kostkę. Wrzucamy do miski, solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.
  • 2 2. W tym czasie cebulę kroimy w piórka, a pietruszkę drobno siekamy. Mięso wrzucamy na głęboką patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smażymy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut.
  • 3 3. Zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie ubieramy łyżkę wazową bulionu i dokładnie rozprowadzamy w nim śmietanę, by nie było grudek. Powoli, ciągle mieszając wlewamy na patelnię. Wrzucamy natkę, dodajemy pokrojone w kostkę ser topiony i żółty. Mieszamy do roztopienia się serów. Podajemy z makaronem lub ryżem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka wieprzowa Karkówka Sery Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować