Pyszne kawałki mięsa skąpane w łagodnym, lecz pełnym smaku i gęstym sosie na bazie sera i śmietany to wspaniały sposób na obiad dla całej rodziny.
60 min
Składniki:
-75 dag karkówki bez kości
-100 g serka topionego z ziołami
-2 duże cebule (lub 4 mniejsze)
-2 plastry sera gouda
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki śmietany 18%
-1l bulionu drobiowego (może być z kostki)
-pół pęczka natki pietruszki
-sól i pieprz
-olej do smażenia
Karkówkowe kąski w sosie serowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w dość grubą kostkę. Wrzucamy do miski, solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.
2.W tym czasie cebulę kroimy w piórka, a pietruszkę drobno siekamy. Mięso wrzucamy na głęboką patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smażymy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut.
3.Zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie ubieramy łyżkę wazową bulionu i dokładnie rozprowadzamy w nim śmietanę, by nie było grudek. Powoli, ciągle mieszając wlewamy na patelnię. Wrzucamy natkę, dodajemy pokrojone w kostkę ser topiony i żółty. Mieszamy do roztopienia się serów. Podajemy z makaronem lub ryżem. Smacznego.
Komentarze