Karkówka zapiekana z kiszoną kapustą

5 (172 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Karkówka, co powiecie na pomysł aby zapiec ją z kiszoną kapustą ? Ja już wiem że warto i nieraz wrócę do tego przepisu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 4 plastry karkówki (grubości ok 1 cm)
    0,6 kg kiszonej kapusty
    200 gr pieczarek
    200 ml śmietany 30 %
    sól, pieprz, chilli
    liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
    masło
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Karkówka zapiekana z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka zapiekana z kiszoną kapustą
1. Plastry karkówki rozklepujemy i doprawiamy każdy plaster przyprawami z odrobiną oliwy i odstawiamy na ok 30 minut.
  • Karkówka zapiekana z kiszoną kapustą
2. W między czasie oczyszczamy pieczarki, szatkujemy je i podsmażamy na maśle. Kapustę kiszoną mocząc i cedząc pozbawiamy nadmiaru kwaśności (wedle uznania) szatkujemy na drobniejsze kawałki i dodajemy do pieczarek i uzupełniamy poziom wody do poziomu kapusty w garnku dodając listki, ziele i pieprz (żona użyła by kostki rosołowej) . Całość gotujemy do miękkości kapusty.
  • Karkówka zapiekana z kiszoną kapustą
3. Połową ugotowanej kapusty wykładam dno naczynia żaroodpornego a na niej podsmażoną na maśle (tak tylko aby zamknąć pory mięsa) kawałki karkówki. Całość nakrywam resztą kapusty i polewam wszystko śmietaną kremówką. Zapiekam ok 40 minut w 190oC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować