Karkówka zapiekana z kapustą i pieczarkami

4.5 (190 ocen)

Taka zapiekana karkówka z kapusta i pieczarkami jest doskonała z pieczonymi ziemniakami czy kaszą gryczaną.

Składniki:

  • Ok 1 kg karkówki w jednym kawałku
    4 listki laurowe
    7 ziarenek ziela angielskiego
    kilka łyżek octu balsamicznego
    zioła prowansalskie (2 łyżeczki)
    5 ząbków czosnku
    sól i pieprz
    2 łyżki smalcu lub oleju

    pół słoika kapusty kiszonej
    1 cebula
    1 łyżeczka kminu rzymskiego (lub zwykłego kminku)
    1 łyżeczka zmielonych nasion kolędry
    sól i pieprz
    1 łyżka oleju

    300 g większych pieczarek
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Karkówka zapiekana z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka 1. Karkówkę natrzeć solą i pieprzem,dodać przyprawy: liście laurowe,ziele angielskie,ocet balsamiczny,całe ząbki czosnku,zioła.Pozostawić w szczelnie zakrytej misce na kilka godzin lub całą noc w lodówce.Przed przygotowaniem potrawy karkówkę pokroić w plastry,plastry rozbić delikatnie tłuczkiem.Na patelni rozgrzać smalec,na rozgrzany tłuszcz kłaść plastry mięsa i delikatnie zrumienić z obu stron. Część mięsa ulłożyć w naczyniu żaroodpornym,polać zalewą
    która się wytworzyła gdy mięso leżakowało .
  • kapusta 2. Kapustę przepłukać zimną wodą ,odcedzić. Na tym samym tłuszczu,na którym zrumieniłam mięso,zeszklić pokrojoną cebulę i dodać kapustę,kmin,kolędrę.Chwilę smażyć,doprawić solą i pieprzem.Można podczas smażenia dolać trochę wody.
    Pieczarki oczyścić ,przepłukać i przekroić na połówki.
  • karkówka z kapustą i grzybami 3. Na mięso w naczyniu położyć jedną część kapusty,potem pieczarki,potem drugą część mięsa,ponownie kapustę i na końcu znowu pieczarki.skropić wszystko delikatnie olejem . Naczynie przykryte folią spożywczą wstawić do piekarnika i piec w 150 C przez ok 1 godzinę lub do czasu aż mięso będzie miękkie.
  • zapiekana karkówka z kapustą 4. Podczas pieczenia mozna dolać trochę wody. Gotową karkówke z kapustą wyciągnąć z piecyka i podawać z ziemniakami lub kaszą,np gryczaną.
  • Obiad 5. Ja podałam z ugotowanymi i podsmażonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Pieczarki Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować