Taka zapiekana karkówka z kapusta i pieczarkami jest doskonała z pieczonymi ziemniakami czy kaszą gryczaną.
Składniki:
Ok 1 kg karkówki w jednym kawałku
4 listki laurowe
7 ziarenek ziela angielskiego
kilka łyżek octu balsamicznego
zioła prowansalskie (2 łyżeczki)
5 ząbków czosnku
sól i pieprz
2 łyżki smalcu lub oleju
pół słoika kapusty kiszonej
1 cebula
1 łyżeczka kminu rzymskiego (lub zwykłego kminku)
1 łyżeczka zmielonych nasion kolędry
sól i pieprz
1 łyżka oleju
Karkówka zapiekana z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę natrzeć solą i pieprzem,dodać przyprawy: liście laurowe,ziele angielskie,ocet balsamiczny,całe ząbki czosnku,zioła.Pozostawić w szczelnie zakrytej misce na kilka godzin lub całą noc w lodówce.Przed przygotowaniem potrawy karkówkę pokroić w plastry,plastry rozbić delikatnie tłuczkiem.Na patelni rozgrzać smalec,na rozgrzany tłuszcz kłaść plastry mięsa i delikatnie zrumienić z obu stron. Część mięsa ulłożyć w naczyniu żaroodpornym,polać zalewą
która się wytworzyła gdy mięso leżakowało .
2.Kapustę przepłukać zimną wodą ,odcedzić. Na tym samym tłuszczu,na którym zrumieniłam mięso,zeszklić pokrojoną cebulę i dodać kapustę,kmin,kolędrę.Chwilę smażyć,doprawić solą i pieprzem.Można podczas smażenia dolać trochę wody.
Pieczarki oczyścić ,przepłukać i przekroić na połówki.
3.Na mięso w naczyniu położyć jedną część kapusty,potem pieczarki,potem drugą część mięsa,ponownie kapustę i na końcu znowu pieczarki.skropić wszystko delikatnie olejem . Naczynie przykryte folią spożywczą wstawić do piekarnika i piec w 150 C przez ok 1 godzinę lub do czasu aż mięso będzie miękkie.
4.Podczas pieczenia mozna dolać trochę wody. Gotową karkówke z kapustą wyciągnąć z piecyka i podawać z ziemniakami lub kaszą,np gryczaną.
5.Ja podałam z ugotowanymi i podsmażonymi ziemniakami.
Komentarze