Karkówka zapiekana w kiszonej kapuście

4.49 (194 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Świetny pomysł na smaczny obiad. Mięsko przygotowane w ten sposób jest kruche i soczyste. Wyśmienicie smakuje posypane koperkiem i podane z młodymi ziemniaczkami.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 1kg karkówki,
    - 1kg kapusty kiszonej,
    - 2 cebule,
    - przyprawa uniwesalna do karkówki lub inna,
    - 4 łyżki oleju,
    - sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, liść laurowy,
    - 2 łyżki posiekanego koperku.
    Naczynie żaroodporne 14x28
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka zapiekana w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka zapiekana w kiszonej kapuście 1. Karkówkę kroimy w plastry 1cm (możemy delikatnie rozbić tłuczkiem, ja tego nie robiłam) i nacieramy przyprawą, pozostawiamy w lodówce najlepiej na noc.
  • Karkówka zapiekana w kiszonej kapuście 2. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem.
    Kapustę w razie potrzeby, gdy jest zbyt kwaśna płuczemy w wodzie i odciskamy; możemy pokroić na mniejsze części; doprawiamy pieprzem, solą, kminkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Cebulę kroimy w piórka.
    W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: kapustę, mięso, cebulę, kapustę, mięso, cebulę i na wierzchu kapustę. Całość skrapiamy olejem, możemy posypać przyprawą.
  • Karkówka zapiekana w kiszonej kapuście 3. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 1,5 godziny. Następnie ściągamy pokrywę i jeszcze zapiekamy przez 20 min. Gotową karkówkę posypujemy koperkiem.
    Smacznego :-)

Porady

Kapustę możemy wymieszać z pokrojonymi i podsmażonymi pieczarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować