Niedzielne obiady staram się robić w kilka chwil tak by mieć więcej czasu dla rodziny. Ta karkówka spełnia doskonale moje wymagania czasowe a dodatkowo jest przesmaczna!
20 min
Składniki:
Składniki na około 6 porcji:
1 kg karkówki
duża cebula
70 g pieczarek
100 g marchewki
20 g korzenia pietruszki
10 g selera (korzeń)
60 g białej kapusty
2 łyżeczki przyprawy do dań kucharek
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki gorczycy białej
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz kolorowy świeżo mielony
5 ziarenek jałowca (rozgniatamy)
2 łyżki mąki
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
torebka do pieczenia
Karkówka z warzywami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki.
2.Umytą kapustę kroimy w wiórka, seler w kostkę.
3.Pieczarki, marchewkę, pietruszkę również myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
4.Wszystko wrzucamy do torebki do pieczenia, wsypujemy przyprawy, mąkę, koncentrat zmieszany z ketchupem rozsmarowujemy po mięsie.
5.Torebkę zamykamy dołączonym do niej żaroodpornym klipsem.
6.Delikatnie obracając rozprowadzamy przyprawy na mięsie, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika w 190 st. C przez około 70 minut (ja przez 30 minut piekłam z włączonym termoobiegiem).
Komentarze