Karkówka z warzywami

4.5 (161 ocen)

Pyszne mięsko w towarzystwie duszonych warzyw.

Składniki:

  • 4 plastry karkówki
    500 g cukinii
    1 mała czerwona papryka (120 g po oczyszczeniu)
    1/2 pora (100 g)
    1 marchewka (100 g)
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    1 czubata łyżeczka zielonej czubrycy
    przyprawa do grilla
    sól
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę rozbijamy, delikatnie oprószamy solą i przyprawą do grilla. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie obsmażamy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa: Cukinię oraz marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę kroimy w drobną kostkę, a pora w paseczki. Czosnek siekamy.
  • 3. Na 3 łyżkach oleju dusimy pora z marchewką, podlewając odrobiną wody. Następnie dodajemy startą cukinię, solimy, dodajemy czubrycę, mieszamy i dusimy pod przykryciem kilka minut, następnie odkrywamy i odparowujemy część wytworzonego płynu. Dodajemy paprykę, czosnek i zieloną pietruszkę, mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia.
  • karkówka z warzywami 4. Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy 1/3 warzyw, na nich układamy podsmażone mięso i przykrywamy resztą warzyw.
  • karkówka z warzywami 5. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 30 minut.
  • 6. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Porady

Do dania można wykorzystać starsze okazy cukinii, wówczas należy usunąć wykształcone już nasiona i zważyć cukinię po oczyszczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Karkówka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować