Karkówka z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 74 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna i aromatyczna karkówka, która idealnie nadaję się na obiad czy kanapkę. Mięso jest mięciutkie, soczyste i świetnie łączy się z nutą suszonych pomidorów.

  • 74 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
    6g podlaskiej przyprawy do peklowania mięsa
    2 łyżki soli
    Dodatkowo:
    3 ząbki czosnku
    3 suszone pomidory
    majeranek

Karkówka z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do głębokiej miski wsypać przyprawę do peklowania i sól.
    Całość zalać wrzątkiem i rozmieszać.
    Do mieszanki (ostudzonej) włożyć schłodzoną i umytą karkówkę.
    (Zalewa powinna pokrywać całe mięso.)
    Miskę przykryć i odstawić na 3 dni (w chłodne miejsce).
    Po tym czasie mięso wyjąć z wody, osuszyć i natrzeć majerankiem.
    Następnie karkówkę naszpikować czosnkiem i suszonymi pomidorami.
    (Zrobić małe nacięcia w mięsie i powpychać w nie kawałki czosnku i pomidorów.)
    Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego (z niewielka ilością wody na jego dnie) i przykryć folią aluminiową.
    Piec w 180 stopniach przez ok 2,5-3 godziny.
    (Pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby mięso zrobiło się rumiane.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy