Delikatne, aromatyczne mięso z karkówki wieprzowej z dodatkiem cebuli i pieczarek z nutką smaku chińskiego, to doskonała propozycja na sobotni obiad.
1 godz. 20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
• 1kg karkówki wieprzowej
• 6 szt. cebul
• 1 kg pieczarek
• 62 g zupy cebulowej w proszku
• 27 g Fix do potraw chińskich
• 750 ml wody
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia
Karkówka z sosie cebulowo- chińskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwu centymetrowe plastry. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z każdej strony. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.
2.Cebule obieramy, kroimy w krążki i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy, umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
Grzyby z cebulą układamy na mięsie.
3.Do naczynia wsypujemy zupy cebulowe oraz fix do potraw chińskich i rozrabiamy z wodą. Następnie wylewamy na mięso.
Danie pieczemy 70 minut w 180°C.
Komentarze