Karkówka z sosem grzybowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny,aromatyczny sos grzybowy,który idealnie współgra z mięsem.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kotlety z karkówki
    1 jajko
    mąka, bułka tarta
    Sól
    Pieprz
    Natka pietruszki
    300 gram grzybów (mogą być mieszane)
    100ml śmietany kremówki
    Cebula

Karkówka z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku a nastepnie w mące z bułka tartą.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, dodajemy do niej grzyby i smażymy dłuższą chwilę. Następnie podlewamy lekko wodą i dusimy na średnim ogniu dłuższą chwilę, ok 10 minut. Dodajemy śmietankę i gotujemy aż sos zgestnieje. Na sam koniec dodajemy świeżą natkę pietruszki. Gotowe kotlety polewamy sosem.

Porady

Mozna podawać np z ziemniakami.

Komentarze

Podobne przepisy