Karkówka z serem, kabanosem i pomidorkami

0 (0 ocen)

Przygotowanie karkówki przypomina tradycyjne schabowe. Jednakże dodatek pieczarek, cebuli, sera, kabanosa i pomidorków sprawia, że mięso jest bardzo apetyczne.

Składniki:

  • 500 g karkówki
    Przyprawa do karkówki
    400 g pieczarek
    2 cebule
    300 g sera
    1 kabanos
    100 g pomidorków koktajlowych
    2 jajka
    Bułka tarta
    Sól pieprz

Karkówka z serem, kabanosem i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebule kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki i cebulę. Dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W miseczce mieszamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, karkówkę obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Usmażoną układamy na blaszce, przykrywamy pieczarkami z cebulką, posypujemy serem i pokrojonymi w plasterki pomidorkami i kabanosem. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia się sera.

Komentarze

Podobne przepisy