Karkówka z pieczarkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę kroję na ok 1,5 cm. Rozbijam ją tłuczkiem i przyprawiam solą i pieprzem, delikatnie smaruję olejem i smażę na patelni, aby się zrumieniła z obu stron. Tak przysmażoną karkówkę układam w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki obieram i kroję w dość grube plastry. Cebule obieram, kroje w piórka i podsmażam. Dodaję pieczarki i smażę do wyparowania wody z pieczarek. Doprawiam do smaku i wykładam na mięso. Posypuję żurawiną i zalewam wszystko śmietaną. Tak przygotowaną karkówkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekę przez godzinę.
Porady
Do przyprawienia karkówki można użyć swoich ulubionych przypraw do mięsa. Również jest smaczna.
Komentarze