Karkówka z pieczarkami i żurawiną

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis ten dała mi moja koleżanka, ale robię go po swojemu i jest bardzo fajny. Dla tych, którzy lubią karkówkę jest soper.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ok. 800 g karkówki bez kości
    400 g pieczarek
    2-3 cebule
    100 g suszonej żurawiny
    0,5 l śmietany 30%
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z pieczarkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroję na ok 1,5 cm. Rozbijam ją tłuczkiem i przyprawiam solą i pieprzem, delikatnie smaruję olejem i smażę na patelni, aby się zrumieniła z obu stron. Tak przysmażoną karkówkę układam w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki obieram i kroję w dość grube plastry. Cebule obieram, kroje w piórka i podsmażam. Dodaję pieczarki i smażę do wyparowania wody z pieczarek. Doprawiam do smaku i wykładam na mięso. Posypuję żurawiną i zalewam wszystko śmietaną. Tak przygotowaną karkówkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekę przez godzinę.

Porady

Do przyprawienia karkówki można użyć swoich ulubionych przypraw do mięsa. Również jest smaczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować