Karkówka z pieczarkami i topinamburem

0 (0 ocen)

  • 25 godz.

Karkówka aromatyczna za sprawą ziół i topinambura. Pokochałam go za jego smak. Pieczony jest bardzo dobry. Polecam podawać go z mięsem zamiast ziemniaków.

  • 25 godz.

Składniki:

  • 1 kg karkówki

    3 cebule

    4 ząbki czosnku

    1/2 szklanki octu winnego domowego

    4 łyżki oliwy

    1 łyżeczka soli do smaku

    pieprz

    1 łyżeczka zioła prowansalskie

    1/2 łyżeczki rozmarynu

    1/2 kg topinamburu

    30 dkg pieczarek

    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z pieczarkami i topinamburem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karkówka w marynacie 1. Karkówkę kroję na plastry, przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet winny, oliwę, sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn i dokładnie mieszam żeby mięso połączyło się z marynatą. Wstawiam do lodówki pod przykryciem na dobę, może być krócej albo dłużej.
  • topinambur obrany 2. Topinambur skrobię jak młode ziemniaki, dokładnie myję i wkładam na chwilę do wody z odrobiną octu żeby nie ściemniał. Wyjmuję z wody i dodaję do karkówki.
  • mięso w brytfannie z topinamburem 3. Mięso Przekładam do brytfanny. Wstawiam do piekarnika temp 180-200 stopni na godzinę. W międzyczasie pieczenia podlewam mięso wodą. Pieczarki kroję w plastry i przesmażam na oleju.Doprawiam, solą, pieprzem i podaję z karkówką i topinamburem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Pieczarki Topinambur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować