Karkówka z pieczarkami duszona w winie

0 (0 ocen)

Wprost rozpływa się w ustach

Składniki:

  • 4 plastry karkówki
    250 g pieczarek
    150 ml wytrawnego wina czerwonego
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    1/2 szkl. wody
    1 łyżeczka mąki

Karkówka z pieczarkami duszona w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka krok I 1. Umytą i osuszoną karkówkę rozklepać lekko pięścią, posypać solą i pieprzem i odstawić na pół godziny.
    Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki.
  • Karkówka...krok II 2. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i obsmażyć mięso po 2 minuty z obu stron na dużym ogniu.Zdjąć ,a na tym samym tłuszczu przyrumienić pieczarki.
    Dołożyć karkówkę, wlać wino i dusić na malutkim ogniu do miękkości mięsa.
    Gdyby wino zbyt mocno wyparowało , dolać wody.
    Na koniec zaciągnąć sos mąką wymieszaną z wodą.

Komentarze

Podobne przepisy