Karkówka z kminkiem pieczona w woreczku

4.49 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób

Karkówka jest bardzo smacznym mięsem, więc często gości na moim stole. Tym razem upiekłam ją w kawałku z dodatkiem kminku, który idealnie pasuje do tego rodzaju mięsa. Karkówka wyszła w środku bardzo soczysta, zaś z zewnątrz przyjemnie przypieczona.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1,7 kg karkówki wieprzowej
    3 - 4 ząbki czosnku
    3 - 4 łyżeczki mielonego kminku
    2 łyżeczki majeranku
    2 łyżeczki mielonego pieprzu
    sól (u mnie 4 łyżeczki)
    5 ziarenek ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    dodatkowo:
    woreczek do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z kminkiem pieczona w woreczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę umyć, oczyścić z ewentualnych chrząstek, natrzeć solidnie solą, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Przykryć i wstawić na 12 godzin do lodówki.
    Karkówkę wyjąć na godzinę przed pieczeniem z lodówki i nacinając delikatnie nożem powciskać w nią kawałeczki obranego czosnku.
  • 2. Następnie włożyć karkówkę do woreczka do pieczenia, z wierzchu oprószyć delikatnie pieprzem i kminkiem, dodać ziele angielskie i listek laurowy.
    Woreczek spiąć niezbyt ciasno klipsem, położyć zapięciem do góry na blachę z piekarnika tak, aby folia nie dotykała jego ścianek.
  • 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 1,5 godziny, na 30 minut przed końcem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.
    Po upieczeniu nie wyjmować karkówki z woreczka, dać jej z 5 minut odpocząć, wtedy dopiero można ją podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować