Karkówka z jarzębiną w winie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam mięska z jarzębiną

  • 60 min

Składniki:

  • 3 porcje karkówki ok 500 g
    1 cebula
    200 ml rosołu
    szczypta papryczki chili w płatkach
    3 łyżki konfitury z jarzębiny
    1 łyżeczka rozmarynu
    ziele angielskie
    kilka ziaren jałowca
    szczypta oregano
    szczypta bazyli
    100 ml czerwonego wina
    tłuszcz do smażenia

Karkówka z jarzębiną w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na plastry, na patelni rozgrzać tłuszcz przyrumienić mięso z obu stron. Dodać pokrojoną cebulę, na każdej porcji ułożyć łyżkę jarzebiny, podlać winem , następnie rosołem i dodać resztę przypraw. Dusić pod przykryciem przez ok 45 min. Kiedy płyny wyparują, odrobinę sosu pozostawić i zostawić pod przykryciem przez ok 10 min. Podać z ziemniakami z wody z koperkiem i surówką.
    Do obiadu podać czerwone wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy