3 porcje karkówki ok 500 g
1 cebula
200 ml rosołu
szczypta papryczki chili w płatkach
3 łyżki konfitury z jarzębiny
1 łyżeczka rozmarynu
ziele angielskie
kilka ziaren jałowca
szczypta oregano
szczypta bazyli
100 ml czerwonego wina
tłuszcz do smażenia
Karkówka z jarzębiną w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na plastry, na patelni rozgrzać tłuszcz przyrumienić mięso z obu stron. Dodać pokrojoną cebulę, na każdej porcji ułożyć łyżkę jarzebiny, podlać winem , następnie rosołem i dodać resztę przypraw. Dusić pod przykryciem przez ok 45 min. Kiedy płyny wyparują, odrobinę sosu pozostawić i zostawić pod przykryciem przez ok 10 min. Podać z ziemniakami z wody z koperkiem i surówką.
Do obiadu podać czerwone wino
Komentarze