Karkówka z jabłkami w cydrze

4.5 (164 ocen)

Danie jest lekko słodkie z wyczuwalnym jabłkowym smakiem.Mięso pieczone w cydrze staje się delikatne i mięciutkie.

Składniki:

  • 0,5kg karkówki
    4 słodkie jabłka
    600 ml cydru lubelskiego(2 buteleczki)
    miód do wysmarowania jabłek
    sól,pieprz,chili
    mąka pszenna do obtoczenia mięsa
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Karkówka z jabłkami w cydrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć,osuszyć,pokroić w plastry (1-2cm.)rozbić lekko,oprószyć z obu stron przyprawami ,odstawić na 2-3 h do przegryzienia.
  • 2. Po tym czasie jabłka obrać ,pokroić w plastry ,nasmarować je dokładnie miodem.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej ,każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące smażyć na rumiano z obu stron.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym/blaszce układać plastry mięsa a na nie plastry jabłka do końca składników.
  • 5. całość zalać cydrem lubelskim.piec 35-40 min w 180 st.
    Gotowe danie podawać z pieczonymi ziemniakami,kaszą lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować