Karkówka z grzybami

5 (183 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Karkówka to moje ulubione mięso, pyszne i aromatyczne rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
    duża cebula
    2 garście suszonych grzybów

    zalewa:
    3 łyżki sosu sojowego ciemnego lub sojowo - grzybowego (ewentualnie 3 łyżki przyprawy w płynie typu maggi)
    3 łyżki octu
    4 łyżki cukru
    8 łyżek wody
    3/4 małego słoika koncentratu pomidorowego
    Wszystkie składniki zalewy mieszamy.
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy najlepiej całą noc. Dokładnie płuczemy i kroimy ma małe kawałki.
  • 2. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka.
  • obsmażone mięsko 3. Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plastry ok. 1-1,5 cm i obsmażamy (bez soli i pieprzu) przez ok. minutę z każdej strony.
  • karkóweczka 4. Do naczynia żaroodpornego układamy karkówkę, cebulę, grzyby. Całość zalewamy przygotowaną zalewą. Pieczemy pod przykryciem ok. 60 minut w temperaturze 180 – 200°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Karkówka Mięso Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować