Karkówka z egzotyczną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w 1,5-cm plastry. Oprószamy przyprawą do karkówki, solą i pieprzem. Nacieramy 3 łyżkami oleju.Chłodzimy 2 godziny. Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju, podlewając małą ilością wody, aby powstał sos. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i dusimy.
2.Owoce kroimy w kawałki (syrop z ananasa zachowujemy) i podsmażamy na odrobinie sosu z duszenia mięsa. Wlewamy resztę sosu i syrop z ananasa. Dodajemy 4 łyżki mleka kokosowego, czosnek i garam masala.
3.Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem z owocami. Pieczemy ok. 10 minut w temp. 190 °C.
4.Ryż gotujemy w osolonej wodzie z pozostałym mlekiem kokosowym i masłem. Podajemy do mięsa.
Garam masala zastąpimy, mieszając zmielone: kmin, kolendrę, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, kardamon, pieprz, goździki, koper włoski i liście laurowe.
Komentarze