Karkówka z egzotyczną nutą

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uważam, że jedzenie ma być zdrowe, dobre i ładnie wyglądać.

Składniki:

  • 2 kg karkówki
    Puszka ananasa
    10 dag suszonych moreli
    5 dag suszonych gruszek bez skórki
    2 łyżeczki przyprawy garam masala
    Puszka mleka kokosowego
    Op. przyprawy do karkówki
    Łyżeczka czosnku granulowanego
    Sól
    Pieprz
    Olej
    2 szkl. ryżu
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z egzotyczną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w 1,5-cm plastry. Oprószamy przyprawą do karkówki, solą i pieprzem. Nacieramy 3 łyżkami oleju.Chłodzimy 2 godziny. Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju, podlewając małą ilością wody, aby powstał sos. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i dusimy.
  • 2. Owoce kroimy w kawałki (syrop z ananasa zachowujemy) i podsmażamy na odrobinie sosu z duszenia mięsa. Wlewamy resztę sosu i syrop z ananasa. Dodajemy 4 łyżki mleka kokosowego, czosnek i garam masala.
  • 3. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem z owocami. Pieczemy ok. 10 minut w temp. 190 °C.
  • 4. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z pozostałym mlekiem kokosowym i masłem. Podajemy do mięsa.

    Garam masala zastąpimy, mieszając zmielone: kmin, kolendrę, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, kardamon, pieprz, goździki, koper włoski i liście laurowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Garam masala Karkówka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować