Taką mięsną propozycje na obiad mam dzisiaj dla Was. Karkówka z tego przepisu wychodzi mięciutka i idealnie doprawiona, a sos przepyszny. Polecam Wam zrobić sobie taką karkówkę np. na niedzielny obiad :)
Karkówka z cydrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Plastry karkówki myjemy, osuszamy i rozbijamy.
2. W misce/głębokim talerzu mieszamy przyprawy (papryka słodka, wędzona, majeranek, pieprz, sól) wraz z mąką pszenną i obtaczamy w nich plastry karkówki.
3. Na patelnie wylewamy trochę oleju/oliwy i szklimy na niej piórka cebuli.
4. W garnku zagotowujemy wodę i przekładamy do niej przesmażone piórka cebuli.
5. Na tym samym oleju obsmażamy z obydwóch stron karkówkę.
6. Kiedy karkówka jest już obsmażona, zalewamy ją cydrem i czekamy, aż alkohol odparuje z około 5 minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka z pyrkającą cebulką. Dodajemy listki laurowe, warzywko, korzeń pietruszki i dusimy wszystko pod przykryciem przez około 70 minut.
Od czasu do czasu mieszając.
7. Gdy mięso jest już miękkie zagęszczam sos śmietanką i mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody.
Karkówkę podałam z ziemniaczkami i marchewką. Smacznego !!
Komentarze