Karkówka z coca-colą

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem absolwentką uniwersytetu w Olsztynie. Specjalnie dla rodziny i chłopaka wymyślam nowepotrawy. Inspiracji szukam w książkach kulinarnych.

Składniki:

  • ● 1/2 kg karkówki
    ● mieszanka przypraw do karkówki
    ● 2 cebule
    ● olej do smażenia
    Sos:
    ● 2 łyżki musztardy
    ● 2 łyżki miodu
    ● 1 szkl. keczupu
    ● 1 szkl. coca-coli
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z coca-colą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy
    papierowym ręcznikiem kuchennym.
    Kroimy w ok. 2-cm
    plastry (nie rozbijamy). Posypujemy
    przyprawą do karkówki.
    Przykrywamy i wstawiamy najlepiej na kilkanaście godzin do
    lodówki.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej.
    Wkładamy plastry karkówki
    i podsmażamy na rumiano z obu
    stron. Przekładamy do wysmarowanego
    tłuszczem naczynia
    żaroodpornego.
  • 3. Cebule obieramy, przekrawamy
    na pół i kroimy w piórka.
    Szklimy na patelni na tłuszczu
    ze smażenia mięsa. Wykładamy
    na karkówkę.
  • Karkówka z coca-colą 4. Składniki sosu doprowadzamy
    do wrzenia na małym ogniu,
    mieszając. Sosem polewamy
    mięso. Pieczemy ok. godziny
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 180 °C.

Porady

● Zamiast przyprawą do karkówki mięso możemy natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i oprószyć mieloną papryką, pieprzem i solą. ● Pod koniec pieczenia możemy dodać 15 dag małych pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować