Karkówka z brukselką i pomidorami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 5 osób

Pyszne jesienne danie, doskonale na obiad lub ciepłą kolację.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 450 g karkówki
    500 g brukselki
    250 g pomidorów
    1 mała ostra papryczka
    3 łyżki oleju
    2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
    szczypta pieprzu ziołowego
    sól
    posiekana zielona pietruszka do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Karkówka z brukselką i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy w niedużą kostkę. Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych liści, przycinamy głąbiki, płuczemy i przekrawamy - mniejsze główki na połowy, większe na ćwiartki. Papryczkę płuczemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki lub w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  • 2. Na rozgrzanym oleju obsmażamy karkówkę, lekko solimy, podlewamy dwiema szklankami wody, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Dodajemy brukselkę i papryczkę oraz pieprz ziołowy, zagotowujemy i dusimy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy pomidory i dusimy jeszcze 5 minut.
  • 3. W 1/2 szklanki wody rozprowadzamy skrobię i wlewamy do rondla z potrawą, mieszamy, zagotowujemy i chwilę gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy solą. Podajemy z ugotowanym oddzielnie ryżem, kaszą lub kluskami. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.

Porady

Gdyby w czasie gotowania zbyt dużo wody wyparowało, uzupełniamy ją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Karkówka Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować