Karkówka z brukselką i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę kroimy w niedużą kostkę. Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych liści, przycinamy głąbiki, płuczemy i przekrawamy - mniejsze główki na połowy, większe na ćwiartki. Papryczkę płuczemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki lub w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
2.Na rozgrzanym oleju obsmażamy karkówkę, lekko solimy, podlewamy dwiema szklankami wody, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Dodajemy brukselkę i papryczkę oraz pieprz ziołowy, zagotowujemy i dusimy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy pomidory i dusimy jeszcze 5 minut.
3.W 1/2 szklanki wody rozprowadzamy skrobię i wlewamy do rondla z potrawą, mieszamy, zagotowujemy i chwilę gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy solą. Podajemy z ugotowanym oddzielnie ryżem, kaszą lub kluskami. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Porady
Gdyby w czasie gotowania zbyt dużo wody wyparowało, uzupełniamy ją.
Komentarze