Karkówka wieprzowa z ziemniakami, i sosem z czerwonego wina

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Danie jestes proste w przygotowaniu lecz nieco czasochlonne. Jest to bardzo dobra alternatywa na podanie karkówki z nieco odmienny sposób niż w postaci zwykłej pieczeni

  • 6 godz.

Składniki:

  • Folia spożywcza
    Karkówka
    Marchew
    Pieczarki
    Małe cebulki
    Ziemniaki
    Smietana kremówka 30%
    Czerwone wytrawne wino
    Koncentrat pomidorowy
    Masło
    Cebula
    Sol, pieprz, olej, lisc laurowy, ziele angielskie, rozmaryn
    Kostki rosołowe - wołowe
    Tarty chrzan
    Natka piertruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka wieprzowa z ziemniakami, i sosem z czerwonego wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemianki kroimy w małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie aż bedą miękkie. Karkówke kroimy na kawalki okolo 5cm na 5cm, przyprawiamy i obsmażamy z kazdej strony. W duzym garnku z metalową pokrywka podsmazamy po koncentrat pomidorowy az lekko się przypali i przywrze do dna, zalewamy cała butelka czerwonego wina, dodajemy obsmażoną karkówkę, lisc laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, dolewamy wody aby mięso bylo calkowicie przykryte płynem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez okolo 3 do 3.5h w zależności od wielkości kawałków karkówki. Ważne jest to aby karkówka po duszeniu rozpadała sie sama na włókna. W czasie gdy karkówka sie dusi odcedzamy ugotowane wczesniej ziemniaki i przecieramy przez geste sito lub bardzo dokładnie rozbijamy aby powstało nam puree. Dodajemy masło oraz smietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i tartym chrzanem. wszytko razem podgrzewamy w garnku caly czas mieszając, jakbysmy ugniatali ciasto. Gdy bedzie miec jednolitą konsystęcje zdejmujemy z ognia. Marchew oczyszczamy o kroimy w krotkie paski, male cebuli na poł, oraz pieczarki takze na pół. Marchew i pieczarki obsmazamy na maśle osobo az bedą miekkie. Cebulki obtaczamy w drobnym cukrze i smazymy na suchej teflonowej patelni płaska strona do dołu aby sie skarmelizowaly. Po ugotowaniu karkówki wyjmujemy ja z garnka i rozdrabniamy na malutkie kawalki, niemal ze pojedyńcze włokna. Zalewę pozostała w garnku przecedzamy przez geste sito i redukujemy do czasu az powstanie gesty sos. Rozdrobnioną karkówke kładziemy wzdłuż na 3 warstwach foli spozywczej i formujemy tzw "kielbaskę" i zakrecamy na końcach foli, wkladamy do lodowki aby utrzymala kształt. Przed podaniem kroimy ja na walce i odwijamy z foli, nastepnie przekladamy do piekarnika aby sie zagrzaly. Duzą płaska chochlę owijamy folia aby uformowac puree. Nakładamy wszystkie składniki na talerz w zaleznosci od upodobania i polewamy zredukowanym sosem z duszenia.

Porady

Podczas formowania karkówki ważne jest to aby wewnątrz naszej rolady nie znajdowało sie powietrze, wiec karkówke musimy starannie uformowac nadajac mu kształt walca. Najlepiej jest rozwinąc okolo 25cm wiecej foli z kazdej strony niz bedzie nam potrzeba aby bylo prosciej zawiazac supeł na koncach. Po rozwinieciu 3 warstw foli na siebie nalezy wycisnac z niej powietrze uzywajac do tego zwykłej suchej scierki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować