Karkówka wieprzowa à la Brasso

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kolejne z dań kuchni węgierskiej. Proste i smaczne, takie jak u babci.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 6 kotletów z karkówki (po 200 g)
    100 g boczku wędzonego
    200 g wątróbki wieprzowej
    150 g smalcu wieprzowego
    2 duże cebule
    natka pietruszki
    100 g grzybów suszonych
    125 ml białego wina wytrawnego
    mąka
    250 ml soku pomidorowego
    sól, pieprz

Karkówka wieprzowa à la brasso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka wieprzowa à la Brasso 1. Kotlety lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym smalcu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wątróbkę i boczek kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w paski grzyby (wcześniej namoczone i ugotowane), posiekaną natkę, mieszamy z winem i sokiem pomidorowym, solimy i polewamy mięso. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 50-60 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy