Karkówka warstwowa

4.5 (148 ocen)

  • 3 godz.

Danie jest sycące i myślę,że przypadnie do gustu szczególnie męskiej części smakoszy( mięso+ pikantny smak, to coś, za czym większość mężczyzn przepada w potrawach:)) Ja podałam je z kaszą jęczmienną i zestawem surówek.Pycha!

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg karczku bez kości
    5 średnich cebul
    5 łyżek ketchupu pikantnego
    5 łyżek śmietany 18%
    sól
    pieprz
    papryka ostra
    2 łyżeczki masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nacieranie przyprawami 1. Karczek kroimy w plastry i rozbijamy lekko młotkiem.Oprószamy solą, papryką i pieprzem(dość mocno)
  • Przygotowywanie warstw 2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Ketchup mieszamy ze śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Wykładanie karczku do naczynia 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.Wykładamy warstwę karczku.
  • Warstwa sosu 4. Karczek smarujemy 3 łyżkami sosu.
  • Warstwa cebuli 5. Na to wykładamy 1/3 cebuli pokrojonej w kosteczkę.
  • 6. I tak do skończenia składników:
    mięso
    sos
    cebula
    ...

    Całość przykrywamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 80 minut. Kolejne 20 minut pieczemy bez przykrycia również w 200 stopniach.

Porady

Mięso możemy zamarynować wcześniej i pozostawić w lodówce na noc, będzie jeszcze bardziej aromatyczne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować