Karkówka w ziołowej marynacie

5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 15 min

Pracuję jako ekspedientka i zajmuję się wychowywaniem rodzeństwa– 2,5-letnich bliźniaków Roksany i Bartosza. Przepis na karkówkę dostałam od kolegi, który z zawodu jest kucharzem.

  • 15 min

Składniki:

  • ● 4 plastry karkówki grubości ok. 2 cm
    Marynata:
    ● cebula
    ● 4 ząbki czosnku
    ● łyżka octu
    ● 3 łyżki oliwy
    ● 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    ● 1/2 łyżeczki pieprzu
    ● 1/2 pęczka świeżej lub 2-3 łyżki suszonej bazylii
    ● sól
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w ziołowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy marynatę: cebulę
    i czosnek obieramy i kroimy w n iedużą kostkę. Mieszamy
    z oliwą, octem, posiekaną
    świeżą lub suszoną bazylią,
    solą, pieprzem i papryką.
  • 2. Karkówkę myjemy i osuszamy
    papierowym ręcznikiem
    kuchennym. Każdy plaster lekko
    rozbijamy dłonią. Wkładamy
    do foliowego woreczka, wlewamy
    połowę marynaty i szczelnie
    zamykamy. Kilkakrotnie
    potrząsamy, aby mięso pokryło
    się marynatą. Wkładamy na ok.
    8 godzin do lodówki.
  • 3. Mięso wyjmujemy i układamy
    na rozgrzanym grillu. Smarujemy
    pozostałą marynatą. Pieczemy
    po 6-8 minut z obu stron,
    kilkakrotnie obracają

Porady

● Do karkówki świetnie pasuje sos czosnkowy zrobiony na bazie jogurtu naturalnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować