Karkówka w szybkim sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Mój kolejny wynalazek :)

Składniki:

  • - 1,2 kg karkówki
    - 3 łyżki oleju
    - świeże zioła ( u mnie tymianek, majeranek, rozmaryn, bazylia, szałwia) - po garści
    - kieliszek 25ml wódki
    - 3 łyżki ketchupu
    - 1 łyżka suszonej czerwonej papryki

Karkówka w szybkim sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy osuszamy. Z oleju, wódki i ziół ( nie siekałam ich, tylko dodałam w całości , w gałązkach) robimy marynatę i dokładnie obtaczamy nią mięso. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki ( najlepiej jednak na całą noc). Po tym czasie wyjmujemy mięso, do marynaty dorzucamy ketchup i paprykę, smarujemy dokładnie karkówkę z każdej strony, wkładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C ( z termoobiegiem ) na ok. 1,5 godziny. 15 min przed końcem rozcinamy rękaw i pozwalamy mięsu się przyrumienić :).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy