Karkówka w sosie śmietanowo borowikowym

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz.

Jesienne danie, przepyszne swojskie smaki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 kotlety z karkówki ( po 200 g )
    1 duża cebula
    olej do smażenia
    6 łyżek mąki
    500 g borowików
    1 łyżka masła
    500 ml bulionu warzywnego
    250 g śmietany 18%
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w sosie śmietanowo borowikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Oliwę rozgrzewamy na patelni, mięso podsmażamy z obu stron na złoty kolor.
    W rondelku na maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i zalewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu przez 45-50 min. Grzyby czyścimy, kroimy na kawałki, dodajemy do mięsa. Całość dusimy jeszcze 10-15 min. Śmietanę mieszamy z wywarem i dodajemy do całości, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut. Danie doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować