Karkówka w sosie paprykowym

5 (146 ocen)

Miękka, soczysta o wyrazistym smaku. Doskonała na świąteczny obiad.

Składniki:

  • 4 plastry karkówki
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    duża szczypta pieprzu
    1 łyżka sosu sojowego
    2 łyżki mąki
    1 łyżka smalcu
    2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 kostka rosołowa
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Karkówka w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki i rozrzucić na przygotowane plastry mięsa. Przyprawę do wieprzowiny wymieszać z pieprzem i ziołami prowansalskimi. Opruszyć plastry, skropić sosem sojowym, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki.
  • Karkówka w sosie paprykowym 2. Po wyjęciu posypać 1 łyżką mąki i usmażyć na złoty kolor z obu stron.
  • Karkówka w sosie paprykowym 3. Odsunąć mięso na bok i na rozgrzany smalec wsypać paprykę. Wymieszać z tłuszczem dodać szklankę wody, kostkę, liście laurowe i ziele angielskie. przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości.
  • Karkówka w sosie paprykowym 4. Na koniec zagęścić sos łyżką mąki rozmieszaną z niewielką ilością wody. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Jeżeli ktoś lubi można dodać 1-2 łyżki śmietany.
  • 5. Podawać z ziemniakami i duszoną marchewką lub ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Marchewka Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować