Karkówka w sosie grzybowym z karmelizowaną marchewką

  • wyświetlono: 444 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Idealne danie na niedzielny obiad. Niezawodne połączenie mięsa, grzybów, ryżu i warzyw czyli coś, co moja rodzina lubi najbardziej.

zandero99
  • 120min

Składniki

a. składniki podstawowe z zestawu
- 2 WORECZKI RYŻU
- 4 WIĘKSZE MARCHEWKI
- SZKLANKA SUSZONYCH PODGRZYBKÓW
- 250 G PIECZAREK

b. składnik podstawowy dodatkowy
- 500 G KARKÓWKI

c. składniki robocze
- OK 3 ŁYŻKI ŚMIETANY 30 %
- SÓL
- PIEPRZ
- 1 ZĄBEK CZOSNKU
- 5 ŁYŻEK MASŁA DO SMAŻENIA
- OLIWA LUB MARGARYNA DO PODSMAŻENIA MIĘSA
- 2 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU
- KOSTKA MIĘSNA WINIARY

d. dekorację
- ŚWIEŻE LISTKI OREGANO LUB BAZYLII

Sposób przygotowania przepisu:

Karkówka w sosie grzybowym z karmelizowaną marchewką

  • 1. karkówkę myjemy i odkrawamy z niej tłuszcze. Następnie kroimy na kawałki o około 1 cm grubości. Kawałki mięsa delikatnie rozbijamy i z każdej strony posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut.
  • 2. Przygotowujemy sos. Suszone grzyby dokładnie płuczemy. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut i znów płuczemy. Pieczarki myjemy, kroimy na połówki a następnie na talarki. W brytfannie rozpuszczamy 3 łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy grzyby i pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy grzyby się podsmażą zalewamy je wodą i dusimy na małym ogniu.
  • 3. Następnie mięso podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony tak aby się zarumieniło. Podsmażone polędwiczki przekładamy do wywaru z grzybów i "dusimy" na małym ogniu przez około 90 minut. Na koniec do mięsa i grzybów dodajemy śmietankę 30 % i dusimy jeszcze przez około 5 minut.
  • 4. Ryż gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu przez około 15 minut. Następnie odsączamy i płuczemy zimną wodą aby się nie sklejał. Następnie układamy porcje na talerzach. Następnie polewamy sosem grzybowym i podajemy z kawałkami karkówki.
  • 5. W czasie, gdy ryż będzie się gotował, przygotujemy karmelizowaną marchewkę.
    Marchew obieramy i kroimy w słupki. Następnie gotujemy ją w osolonej wodzie przez około 8 minut. Marchewkę wyciągamy z wody. W czasie gdy marchew obcieka z wody, na patelni rozpuszczamy około 2 łyżki masła oraz rozgrzewamy cukier. Na tak rozgrzany tłuszcz kładziemy marchewkę i smażymy ją z każdej strony przez około 5 minut. Gorącą marchewkę nakładamy jako dodatek do naszego dania
  • 6. Całość posypujemy listkami oregano.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżmięsopieczarkizdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylakarkówkamarchewkagrzybyobiadsoskonkurssos grzybowykonkurs_kreatywny8marchew karmelizowana

Komentarze

Podobne przepisy

Karkówka w sosie śmietanowo grzybowym.

Dodane przez: Kasia Pichci

Karkówka w sosie śmietanowo grzybowym

Tak przygotowany sos nie tylko...

pulpeciki z sosem

Dodane przez: majka190382

PULPECIKI Z MARCHEWKĄ W SOSIE GRZYBOWYM

Pyszne danie.Dzieciom podaje bez...

Karkówka w sosie grzybowym

Dodane przez: Smaki Nati

Karkówka w sosie grzybowym

Grzyby nadają daniu niesamowity...

Prezentacja dania

Dodane przez: gotujebochce

Pierś z kaczki w sosie żurawinowo-czekoladowym...

Moja pierwsza potrawa z piersi...

dorsz z grzybami

Dodane przez: Martyna1991

Polędwiczki z dorsza w sosie grzybowym

Smażona ryba w panierce świetnie...

Karczek w sosie grzybowym

Dodane przez: Agiatis

Karczek w sosie grzybowym

Ten rodzaj mięsa uwielbiam, smażony,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE