Karkówka w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 55 min

Danie które pachnie lasem i jesienią,serwujemy z ziemniakami,smakuje i pachnie obłędnie!

  • 55 min

Składniki:

  • 1 kg karczku bez kości
    4 łyżki masła
    1 litr bulionu
    sól ziołowa do smaku
    50 ml białego wytrawnego wina -niekoniecznie

    Sos:
    50 dag maślaków i kozaków czerwonych
    1 duża cebula
    1 liść laurowy
    3 ziela angielskie
    pieprz ziarnisty
    1 łyżeczka maki pszennej
    10 dag śmietany 18%

Karkówka w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obsmażamy 1. Karkówkę kroimy na centymetrowe plastry,oprószamy solą ziołową do smaku z każdej strony.
    Na patelni rozgrzewamy masło obsmażamy kotlety.Wkładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem dodajemy listek laurowy pieprz ziarnisty i ziele angielskie,gotujemy do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem.Pod koniec duszenia wlewamy wino-można zrezygnować.
  • w sosie 2. Sos:
    Grzyby oczyszczamy,myjemy,duże kroimy na mniejsze kawałki,małe zostawiamy w całości.Cebulę obieramy siekamy.Przesmażamy wszystko na tłuszczu z mięsa,aż będą miękkie,doprawiamy do smaku-całość dodajemy do garnka z mięsem dusimy 5 minut zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną całość doprowadzamy do wrzenia.
    Podajemy z ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy