Karkówka w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę kroimy na centymetrowe plastry,oprószamy solą ziołową do smaku z każdej strony.
Na patelni rozgrzewamy masło obsmażamy kotlety.Wkładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem dodajemy listek laurowy pieprz ziarnisty i ziele angielskie,gotujemy do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem.Pod koniec duszenia wlewamy wino-można zrezygnować.
2.Sos:
Grzyby oczyszczamy,myjemy,duże kroimy na mniejsze kawałki,małe zostawiamy w całości.Cebulę obieramy siekamy.Przesmażamy wszystko na tłuszczu z mięsa,aż będą miękkie,doprawiamy do smaku-całość dodajemy do garnka z mięsem dusimy 5 minut zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną całość doprowadzamy do wrzenia.
Podajemy z ziemniakami.
Komentarze