Karkówka w sosie cebulowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mięso jest tak delikatne,że rozpływa się w ustach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 rozbite kotlety z karkówki
    3 cebule
    1 litr bulionu warzywnego
    Ziemniaki
    Przyprawa do gyrosa
    Pieprz
    Majeranek
    Odrobina mąki
    Jajko
    Łyżka śmietany

Karkówka w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkowkę przyprawiamy mocno pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na chwilę. Kotlety moczymy w jajku, obtaczamy w mące i smażymy chwilę na patelni.
  • 2. Cebulę drobno kroimy. W głębokiej patelnii podgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę i zalewamy ją bulionem. Wrzucamy karkówkę i dusmy około 1,5 godziny.
  • 3. W między czasie gotujemy ziemniaki. Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy sos do smaku. Na koniec zabielamy śmietaną. Najlepiej smakuje z marynowanymi buraczkami.

Komentarze

Podobne przepisy