Karkówka w sosie :-)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis jest od mojej Babci. Sosik jest taki pyszny i delikatny:-)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg nietłustej karkówki
    olej do smażenia
    2 duże cebule
    dwa ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    papryka w proszku
    dwie łyżki mąki
    śmietana (dowolnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Karkówka w sosie :-) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miesko 1. Karkówkę należy pokroić na niezbyt grube plastry, a następnie obsypać przyprawami - według uznania. Odstawić na około godzinę do lodówki w przykrytym naczyniu.

    Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek drobniutko posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić na nią cebulę i czosnek i podsmażyć lekko. Odłożyć na miseczkę, a na tłuszcz włożyć plastry mięsa i usmażyć z obu stron do apetycznego zrumienienia.
  • Karkówka 2. Gdy mięso sie już podsmaży, dołożyć do niego cebule i czosnek, zalać szklanką wody, przykryć przykrywką i dusić około godziny na wolnym ogniu, od czasu do czasu uzupełniając wodę, by potrawa się nie przypaliła. Gdy mięso będzie już miękkie (nakłute widelcem będzie sie lekko rozpadało), wyjąć je ostrożnie na talerz.

    Mąkę rozetrzeć z łyżką śmietany i wodą i zaklepać pozostały na patelni sos. Można dodatkowo przyprawić do smaku. Włożyć do niego karkówkę i poddusić przez chwilę.

Porady

Potrawa świetnie smakuje z ziemniakami puree i surówką. Może być tez świeże pieczywo a piekarnika. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować