Karkówka w salsie paprykowo-pomidorowej z pieczarkami

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W sezonie paprykowym warto przygotować takie smakowite danie, które na długo zasyci i rozgrzeje. Jest przy tym łatwe i szybkie do zrobienia.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 plastry karkówki (600-650 g)
    po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej
    200 g pieczarek
    2 pomidory
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki przeceru pomidorowego
    poł szklanki bulionu
    majeranek
    sól, pieprz
    mąka do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w salsie paprykowo-pomidorowej z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka w salsie paprykowo-pomidorowej z pieczarkami 1. Mięso umyć, osuszyć, każdy kawałek rozbić. Oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie podsmażyć na rogrzanym oleju z każdej strony.
  • Karkówka w salsie paprykowo-pomidorowej z pieczarkami 2. Papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę posiekać, pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa przełożyć na patelnię z dwiema łyżkami oleju i chwilę podsmażyć. Następnie zalać bulionem, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy i dusić warzywa kilka minut. Kiedy warzywa będą miękkie dołożyć plastry karkówki. Delikatnie pzemieszać i poddusić, aby smaki się przegryzły. Karkówkę podawać wraz salsą, ziemniakami lub pieczywem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Papryka Pieczarki Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować