Karkówka w salsie paprykowo-pomidorowej z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, każdy kawałek rozbić. Oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie podsmażyć na rogrzanym oleju z każdej strony.
2.Papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę posiekać, pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa przełożyć na patelnię z dwiema łyżkami oleju i chwilę podsmażyć. Następnie zalać bulionem, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy i dusić warzywa kilka minut. Kiedy warzywa będą miękkie dołożyć plastry karkówki. Delikatnie pzemieszać i poddusić, aby smaki się przegryzły. Karkówkę podawać wraz salsą, ziemniakami lub pieczywem. Smacznego!
Komentarze