Karkówka w salsie paprykowo-pomidorowej

5 (151 ocen)

Głównym składnikiem tego dania, oprócz karkówki jest papryka. Dzięki niej na talerzu robi się zdrowo, smacznie i kolorowo.

Składniki:

  • 60 dag karkówki
    po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
    2 pomidory
    cebula
    ząbek czosnku
    majeranek
    sól, pieprz
    łyżka przecieru pomidorowego
    mąka do panierowania
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w salsie paprykowo-pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karkówkę podziel na kawałki i rozbij 1. Karkówkę umyć, osuszyć, podzielić na cztery kawałki. Każdy kawałek rozbić, Oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Wstawić na godzinę do lodówki. Następnie mięso obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
  • papryki duś na patelni 2. Papryki umyć, pokroić w paski. Cebulę poszatkować, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju wrzucić papryki, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać pół szklanki wody, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorami i przecierem. Warzywa dusić na małym ogniu kilka minut do miękkości.
  • salsą obłóż karkówkę 3. Karkówkę wyłożyć na talerz, obłożyć salsą paprykowo-pomidorową Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować