Karkówka w salsie paprykowo-pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę umyć, osuszyć, podzielić na cztery kawałki. Każdy kawałek rozbić, Oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Wstawić na godzinę do lodówki. Następnie mięso obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
2.Papryki umyć, pokroić w paski. Cebulę poszatkować, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju wrzucić papryki, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać pół szklanki wody, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorami i przecierem. Warzywa dusić na małym ogniu kilka minut do miękkości.
3.Karkówkę wyłożyć na talerz, obłożyć salsą paprykowo-pomidorową Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Komentarze