Karkówka w piwie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pierwszy raz zrobiłam ją przypadkiem, wyszła rewelacyjna. Od tamtej pory mój chłopak nie daje mi spokoju i często muszę ją robić na niedzielny obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki
    2 duże cebule
    2 czerwone papryki
    3 ząbki czosnku
    500 ml mocnego, jasnego piwa
    sól
    pieprz
    ostra papryczka w proszku (wedle uznania)
    zioła prowansalskie
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry karkówki rozgniatam delikatnie dłonią i obsypuje solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Na rozgrzanym oleju smażę każdy plaster kilka minut tak, aby karkówka z zewnątrz była obsmażona a w środku surowa. Przekładam karkówkę do garnka.
  • 2. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, a czosnek w plasterki. Smażymy paprykę na oleju pozostałym po karkówce do momentu aż zrobi się lekko miękka, dodajemy cebulę i czosnek i chwilę podsmażamy. Warzywa przekładamy do garnka z karkówką.
  • 3. Całość zalewamy piwem tak, aby przykryło mięso (na pewno mniej niż 500 ml). Dusimy wszystko pod przykryciem. Dobrze jest co jakiś czas podlewać karkówkę pozostałym piwem. Gotujemy do miękkości karkówki (piwo powinno prawie całkowicie wyparować, tworząc sos). Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Porady

Podczas przygotowywania tej karkówki powinno się otworzyć okno, gdyż zapach wydobywający się z garnka nie należy do przyjemnych. Jednak jej smak i soczystość są tego zdecydowanie warte!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować