Karkówka w piwie

4.5 (189 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam karkówkę. Przepis znalazłam w internecie i musiałam go wypróbować, trochę zmieniając. Jest pyszna, aromatyczna i rozpływa się w ustach.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 kg karkówki
    - 500 g pieczarek
    - 1 cebula
    - 200 ml ciemnego piwa
    - trochę sera żółtego
    - sól, pieprz, wegeta, słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karkówka w piwku 1. Mięso pokroić w plastry. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Schłodzić w lodówce. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Mięso obsmażyć z obu stron na patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu poddusić pieczarki z cebulą, doprawić wegetą i pieprzem (nie odparowywać do końca). Na karkówkę wlać piwo, na to pieczarki z cebulą. Dać odrobinę startego na tarce sera. Piec ok. 1,5 godz. w temp. 180 C.

Porady

Można dać równie dobrze piwo jasne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Karkówka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować