Karkówka w piwie

5 (183 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mój pomysł na sztukę mięsa na obiad. Karkówka duszona w piwie zyskuje na miękkości.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - plastry karkówki ( u mnie 4)
    - 0,5l jasnego piwa ( u mnie Leżajsk)
    - olej
    - Po 2 płaskie łyżeczki: słodkiej papryki, przyprawy do gyrosa, majeranku, czosnku granulowanego, oregano
    - 2-3 liście laurowe
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Karkówka w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy wymieszać ze sobą w misce.
  • 2. Plastry karkówki obtoczyć w przyprawach z miski.
  • 3. W rondelku rozgrzać olej i podsmażyć z każdej strony karkówkę.
  • 4. Do rondelka z karkówką wlać piwo, dodać liście laurowe. Dusić pod przykryciem od 45- do 60 minut. Co jakiś czas przewracać plastry na drugą stronę by się nie przypaliły. Podawać z liściem sałaty, ziemniakami i dowolną surówką.

Porady

Ilość przypraw zależy od tego ile mamy plastrów karkówki. Gdy plastrów jest więcej, należy mieszankę zwiększać w równych proporcjach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować