Karkówka w piwie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pożywny niedzielny obiad. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80 dag karkówki
    1 średnia cebula
    6 łyżek oleju
    3-4 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    330 ml piwa
    500 ml wody
    2-3 łyżki keczupu
    2 łyżki mąki

Karkówka w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Myjemy, kroimy na plastry mięso , nacieramy je solą , pieprzem i papryką. Do garnka wlewamy 6 łyżek oleju , czekamy aż się rozgrzeje i wrzucamy do niego mięso. Smażymy plastry aż do zrumienienia z dwóch stron. W drugim garnku wlewamy piwo, wodę , pokrojoną w piórka cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i dusimy około 50 min. Sprawdzamy miękkość, dodajemy ok 2-3 łyżki keczupu , po czym mieszamy 2 łyżki mąki z 100 ml zimnej wody i dodajemy do sosu celem zagęszczenia. Polecam do tego ziemniaczki , a jako surówkę buraczki lub marchewkę z groszkiem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy