Karkówka w musztardzie z cebulą i pieczarkami

4.5 (176 ocen)

  • 30 min

Mięso jest miękkie i bardzo smaczne. Przepis łatwy w wykonaniu. Danie dla smakoszy mięs z patelni.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    4 cebule
    4 duże pieczarki
    1/2 słoiczka musztardy(najlepiej mieszanej)
    Sól, pieprz do smaku
    Olej do smażenia
    Mąka do obtoczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w musztardzie z cebulą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę pokroić w 3-5 mm paski, opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem oraz musztardą z dwóch stron, włożyć do miski i wstawić do lodówki na 2 godziny. Plastry obtoczyć w mące z dwóch stron, smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Cebulę i pieczarki pokroić w cienkie plastry. Obsmażone plastry ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przekładając plasterkami cebuli i pieczarek, skropić wodą, poddusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć z naczynia a powstały sos przecedzić przez sitko, polać mięso. Podawać na gorąco z ciemnym pieczywem oraz kiszonym ogórkiem.

Porady

1.Jeśli chcemy przygotować danie szybciej, należy karczek pokroić na małe kawałki i mięso rozbić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować