PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Karkówka w musztardzie i orzechachhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/82/012a6fb2ca42216c155d3ac79fdbf9c26cf58921.jpeg25921944http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/karkowka-w-musztardzie-i-orzechach
80 dag karkówki bez kości
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 peczka szczypiorku cienkiego
4 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki musztardy
4 łyżki mielonych orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
1 kromka chleba pszennego
pieprz kolorowy do smaku
czubryca zielona do smaku
sól himalajska do smaku
majeranek do smaku
Sposób przygotowania przepisu:
Karkówka w musztardzie i orzechach
1.
Karkówkę myję osuszam recznikiem papierowym nacieram równomiernie solą i pozostałymi przyprawami z każdej strony,zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki najlepiej na całą noc. Nastepnego dnia nagrzewam piekarnik do 180*c odwijam mięso z folii wkłądam do naczynia żaroodpornego wlewam szklankę wody zamykam naczynie pokrywką i piekę 50 minut.
2.
W tym czasie robię płaszczyk orzechowy: natkę pietruszki i szczypiorek siekam nożem,wsypuję do miski dodaję zmielone orzechy musztardę wbijam jajka wsypuję bułkę dodaję pokruszony drobniutko chlebek i mieszam wszystko na jednolitą masę ,doprawiam do smaku solą i pieprzem kolorowym.
3.
Po upływie 50-60 minut wyjmuję karkówkę smaruję wierzch masą i wkładam ponownie do piekarnika i piekę jeszcze około 45 minut.Gdyby wierzch zaczął zbyt szybko się rumienić nakrywam folią aluminiową i ściągam przed końcem pieczenia. Po upieczeniu wystudzić.Kroić na drugi dzień,podawać jako dodatek do pieczywa.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze