Karkówka w musztardzie i orzechach

4.5 (148 ocen)

  • 3 godz.

Karkówka w orzechowo-musztardowym płaszczu krucha i soczysta idealna na świąteczny stół,warto wypróbować!

  • 3 godz.

Składniki:

  • 80 dag karkówki bez kości
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 peczka szczypiorku cienkiego
    4 ząbki czosnku
    2 jajka
    2 łyżki musztardy
    4 łyżki mielonych orzechów włoskich
    2 łyżki bułki tartej
    1 kromka chleba pszennego
    pieprz kolorowy do smaku
    czubryca zielona do smaku
    sól himalajska do smaku
    majeranek do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Karkówka w musztardzie i orzechach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso w ziołach 1. Karkówkę myję osuszam recznikiem papierowym nacieram równomiernie solą i pozostałymi przyprawami z każdej strony,zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki najlepiej na całą noc. Nastepnego dnia nagrzewam piekarnik do 180*c odwijam mięso z folii wkłądam do naczynia żaroodpornego wlewam szklankę wody zamykam naczynie pokrywką i piekę 50 minut.
  • masa musztardowa 2. W tym czasie robię płaszczyk orzechowy: natkę pietruszki i szczypiorek siekam nożem,wsypuję do miski dodaję zmielone orzechy musztardę wbijam jajka wsypuję bułkę dodaję pokruszony drobniutko chlebek i mieszam wszystko na jednolitą masę ,doprawiam do smaku solą i pieprzem kolorowym.
  • smarujemy mięso 3. Po upływie 50-60 minut wyjmuję karkówkę smaruję wierzch masą i wkładam ponownie do piekarnika i piekę jeszcze około 45 minut.Gdyby wierzch zaczął zbyt szybko się rumienić nakrywam folią aluminiową i ściągam przed końcem pieczenia. Po upieczeniu wystudzić.Kroić na drugi dzień,podawać jako dodatek do pieczywa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować