Karkówka w młodej kapuście z kasztanami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Kasztany dostałam od mojej siostry,która sama je pasteryzuje.Postanowiłam zrobić pyszne danie,którym jest karkówka duszona z dodatkiem młodej kapusty i kasztanów,wyszło obłędnie pyszne i delikatne.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
    1 duża cebula
    25 kasztanów (z zalewy)
    mała główka młodej kapusty
    szklanka czerwonego wina
    bułka tarta
    4 jajka
    1,5 łyżeczki tymianku
    2 liście laurowe
    olej
    sól
    pieprz

Karkówka w młodej kapuście z kasztanami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Karkówkę kroimy na centymetrowe plastry,rozbijamy tłuczkiem.Pieprzymy i solimy z obu stron.
    2.Kotlety moczymy w roztrzepanym jajku,potem w bułce,smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
    3.Usmażone kotlety przekładamy do brytfanny,podlewamy wodą,obraną cebulę kroimy w pióra,posypujemy mięso przykrywamy i dusimy godzinę,w razie potrzeby dolewamy wody.
    4.Po godzinie karkówkę przyprawiamy tymiankiem i liściem laurowym,dolewamy czerwone wino.Kapustę szatkujemy,dodajemy do mięsa razem z kasztanami,ponownie dusimy przez 35 minut.Podajemy z ziemniakami.

Porady

Gdy z obiadu zostanie mi karkówka,kładę ją do lodówki i za kilka dni przyrządzam z niej gulasz.

Komentarze

Podobne przepisy