Karkówka w marynacie z kolendrą i owocami jałowca

4.48 (173 ocen)

  • 6 godz.

Pyszne, rozpływające się w ustach mięso w aromatycznej marynacie. Idealne jako dodatek do obiadu lub na kanapki.

  • 6 godz.

Składniki:

  • 1 1/2 kg karczku wieprzowego
    Marynata:
    1/4 szklanki oleju rzepakowego
    3 ząbki czosnku
    1 1/2 łyżeczki soli
    5 ziaren czarnego pieprzu
    5 owoców jałowca
    2 łyżki majeranku
    1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
    1 łyżeczka ziaren kolendry
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
Wystaw ocenę:

4.48 (173 ocen)

Karkówka w marynacie z kolendrą i owocami jałowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. W moździerzu utrzeć przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, majeranek, kolendrę, kumin, jałowiec, ziele i liść laurowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ucierać. Stopniowo dodawać olej cały czas ucierając. Przygotowaną marynatę wylać na mięso i dokładnie je natrzeć. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. W międzyczasie przełożyć mięso 2-3 razy. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Pieczeń piec w 200 stopniach przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 1 godz. Kolejne 15 minut zapiekać mięso w temp 200 stopni. Przed pokrojeniem odstawić pieczeń na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować