Karkówka w marynacie koktajlowej z czosnkiem

5 (4 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Obłędna w smaku, delikatna, krucha karkówka wieprzowa pieczona w rękawie.

  • 24 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,30 kg karkówki wieprzowej
    4 łyżki musztardy
    4 łyżki ketchupu
    4 łyżki majonezu
    3 ząbki czosnku
    pieprz czarny z młynka
    sól z młynka
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Karkówka pieczona

Karkówka w marynacie koktajlowej z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Musztardę, ketchup i majonez łączymy na jednolity sos. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do sosu. Całość wcieramy w karkówkę. Tak przygotowane mięso marynujemy w lodówce przez około dobę.

    Po mniej więcej 24 godzinach mięso wyciągamy z lodówki, posypujemy pieprzem i solą z obu stron i zostawiamy na kuchni aby nabrało temperatury pokojowej. Po około godzinie- dwóch, mięso wraz z marynatą przekładamy do rękawa do pieczenia.
    Pieczemy przez 1, 10 godzinę, następnie rozcinamy worek i dopiekamy, aby ładnie się zarumieniło przez kolejne 10-15 minut.
    Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika. Nie kroimy od razu, aby soki z mięsa nie wyciekły. Kilka minut powinna odpocząć.
    Polecam do kanapek. Świetnie smakuje z chrzanem domowej roboty, ogórkiem kiszonym i marynowanymi ostrymi papryczkami :)
    Oczywiście na ciepło sprawdzi się jako składnik głównego dania.

Porady

Przed marynowanie polecam związać sznurkiem spożywczym mięso.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować