Karkówka w marynacie koktajlowej z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Musztardę, ketchup i majonez łączymy na jednolity sos. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do sosu. Całość wcieramy w karkówkę. Tak przygotowane mięso marynujemy w lodówce przez około dobę.
Po mniej więcej 24 godzinach mięso wyciągamy z lodówki, posypujemy pieprzem i solą z obu stron i zostawiamy na kuchni aby nabrało temperatury pokojowej. Po około godzinie- dwóch, mięso wraz z marynatą przekładamy do rękawa do pieczenia.
Pieczemy przez 1, 10 godzinę, następnie rozcinamy worek i dopiekamy, aby ładnie się zarumieniło przez kolejne 10-15 minut.
Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika. Nie kroimy od razu, aby soki z mięsa nie wyciekły. Kilka minut powinna odpocząć.
Polecam do kanapek. Świetnie smakuje z chrzanem domowej roboty, ogórkiem kiszonym i marynowanymi ostrymi papryczkami :)
Oczywiście na ciepło sprawdzi się jako składnik głównego dania.
Porady
Przed marynowanie polecam związać sznurkiem spożywczym mięso.
Komentarze