Karkówka w leśnych grzybach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Aromatyczna karkówka z nieziemskim, pachnącym sosem na bazie leśnych grzybów i wyrazistej słodko - ostrej cebuli. Całość idealnie współgra z wyczuwalną nutą świeżego tymianku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,3kg karkówki bez kości
    1 łyżeczka świeżego tymianku
    1 przyprawa do karkówki
    sól
    pieprz
    masło klarowane
    oliwa

    Sos:
    500ml śmietany 18%
    150ml wody
    1 zupa cebulowa w proszku
    40g suszonych leśnych grzybów

Karkówka w leśnych grzybach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0m3vq9h 1. Mięso umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą
    do karkówki, świeżym tymiankiem, solą oraz pieprzem
    i odstawić na około 2-3godziny. Po tym czasie karkówkę obsmażyć na maśle klarowanym z obydwu stron.
  • image-27x5jnd 2. Sos:
    Suszone grzyby przełożyć do malaksera i zmiksować do postaci proszku. Śmietanę wymieszać z wodą, zupą cebulową i sproszkowanymi grzybami-
  • image-29e564l 3. Karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, zalać sosem, przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około przez około 50-60miut.

Komentarze

Podobne przepisy