Aromatyczna karkówka z nieziemskim, pachnącym sosem na bazie leśnych grzybów i wyrazistej słodko - ostrej cebuli. Całość idealnie współgra z wyczuwalną nutą świeżego tymianku.
2 godz.
Składniki:
1,3kg karkówki bez kości
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 przyprawa do karkówki
sól
pieprz
masło klarowane
oliwa
Sos:
500ml śmietany 18%
150ml wody
1 zupa cebulowa w proszku
40g suszonych leśnych grzybów
Karkówka w leśnych grzybach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą
do karkówki, świeżym tymiankiem, solą oraz pieprzem
i odstawić na około 2-3godziny. Po tym czasie karkówkę obsmażyć na maśle klarowanym z obydwu stron.
2.Sos:
Suszone grzyby przełożyć do malaksera i zmiksować do postaci proszku. Śmietanę wymieszać z wodą, zupą cebulową i sproszkowanymi grzybami-
3.Karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, zalać sosem, przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około przez około 50-60miut.
Komentarze