Pyszne, soczyste i mięciutkie mięso...wprost rozpływa się w ustach. Kapusta duszona z dodatkiem leśnych grzybów zachwyca smakiem i aromatem. Polecam na obiad!
Składniki:
700g karkówki
1 kg kapusty kiszonej (może być z marchewką)
2 garście grzybów suszonych
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki chili
1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 liśc laurowy
5 kulek czarnego pieprzu
2 kulki ziela angielskiego
Karkówka w kapuście z grzybami (szybkowar lub piekarnik) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić i pokroić w plastry. Każdy kawałek mięsa opruszuć solą, chili i mielonym zielem angielskim. Odstawić na min 30 min do lodówki lub najlepiej na całą noc.
2.Suszone grzyby namoczyć w wodzie, gotować około 10 min. Odcedzić i pokroić w mniejsze kawałki. Wody z gotowanych grzybów nie wylewać przyda się do podlania kapusty.
3.Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, odcisnąć i pokroić. Połowę wyłożyć równomiernie na dno szybkowara lub naczynia żaroodpornego, dodac liść laurowy, kulki ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz połowę obgotowanych grzybów. Na środku ułożyć mięso, przykryć pozostałą częścią kapusty i grzybami. Podlać wywarem po ugotowaniu grzybów – płynu powinno być troche więcej niż szklanka (220ml). W razie konieczności podlać wodą lub wywarem.
4.Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 2h. Podczas duszenia w razie koniecznośc podlewać całość wywarem.
W przypadku szybkowara – zamykamy pokrywę i od momentu zamkniecia się zaworu gotujemy około 40-50 min. Całość powinna byc dobrze uduszona, mięso powinno się rozpadac pod naciskiem widelca.
Danie smakuje świetnie z ziemniakami lub pieczywem.
Komentarze