Karkówka w kapuście kiszonej z marynowanym imbirem z piekarnika

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mięso jest aromatyczne, kruche. Karkówka dobrze smakuje z kiszoną kapustą, cebulą, marchewką. Marynowany imbir dodał potrawie świeżości i wyrazistego smaku.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • karkówka - 8 kotletów ok. 1,5 kg
    500 g kapusty kiszonej
    marchewka
    mały słoik marynowanego imbiru 110 g
    2 duże cebule
    3 łyżki oleju rzepakowego
    6 ząbków czosnku
    400 g krojonych pomidorów w zalewie - puszka
    2 łyżki majeranku
    łyżka cukru
    łyżeczka pieprzu ziołowego
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Karkówka pieczona

Karkówka w kapuście kiszonej z marynowanym imbirem z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Karkówkę pokroić w plastry. Lekko rozbić. Posolić.
    Na patelni, na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym obsmażyć mięso. Mięso odłożyć na półmisek.
    Na patelni, na której smażyło się mięso zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Dodać pomidory z puszki. Dusić kilka minut. Dodać majeranek, pieprz ziołowy, pieprz młotkowany z kolendrą, cukier i sól do smaku. Jeszcze chwilę dusić.
    Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Kapustę kiszoną wymieszać z marchewką i marynowanym imbirem z zalewą.
    Na dno gęsiarki lub naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 część kapusty kiszonej. Ułożyć 4 kotlety. Ponownie kapusta i mięso. Przykryć kapustą i wyłożyć na wierzch cebulę z patelni. Przykryć ciężką przykrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę 20 minut.
    Mięso z kapustą najlepiej podać z ziemniakami.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować