Mięso jest aromatyczne, kruche. Karkówka dobrze smakuje z kiszoną kapustą, cebulą, marchewką. Marynowany imbir dodał potrawie świeżości i wyrazistego smaku.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
karkówka - 8 kotletów ok. 1,5 kg
500 g kapusty kiszonej
marchewka
mały słoik marynowanego imbiru 110 g
2 duże cebule
3 łyżki oleju rzepakowego
6 ząbków czosnku
400 g krojonych pomidorów w zalewie - puszka
2 łyżki majeranku
łyżka cukru
łyżeczka pieprzu ziołowego
pieprz młotkowany z kolendrą
sól
Karkówka w kapuście kiszonej z marynowanym imbirem z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Karkówkę pokroić w plastry. Lekko rozbić. Posolić.
Na patelni, na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym obsmażyć mięso. Mięso odłożyć na półmisek.
Na patelni, na której smażyło się mięso zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Dodać pomidory z puszki. Dusić kilka minut. Dodać majeranek, pieprz ziołowy, pieprz młotkowany z kolendrą, cukier i sól do smaku. Jeszcze chwilę dusić.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Kapustę kiszoną wymieszać z marchewką i marynowanym imbirem z zalewą.
Na dno gęsiarki lub naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 część kapusty kiszonej. Ułożyć 4 kotlety. Ponownie kapusta i mięso. Przykryć kapustą i wyłożyć na wierzch cebulę z patelni. Przykryć ciężką przykrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę 20 minut.
Mięso z kapustą najlepiej podać z ziemniakami.
Smacznego.
Komentarze