Karkówka w ajwarze i pomidorach

0 (0 ocen)

Bardzo ostra i aromatyczna pieczona karkówka. Ajwar i krojone pomidory sprawiają, że mięso nabiera śródziemnomorskiego charakteru.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    Przyprawa do duszonego mięsa
    Sól
    Czarny pieprz w ziarnach
    5 cebul
    4 marchewki
    1 łyżka przyprawy uniwersalnej do warzyw
    195 g ostrego ajwaru
    395 g krojonych pomidorów z bazylią
    100 ml wody

Karkówka w ajwarze i pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę dokładnie myjemy i kroimy na 1,5 cm plastry. Układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy przyprawą do duszonych mięs, solą i rozgniecionym w moździerzu czarnym pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, marchewkę w słupki. Warzywa układamy na mięsie. Ajwar mieszamy z krojonymi pomidorami i wodą. Zalewamy całość w naczyniu. Pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę 20 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso i delikatnie obrócić na drugą stronę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy